• image

 

p008_0_00_01Karate reprezinta probabil cea mai veche arta martiala ce utilizeaza tehnici de lovire cu bratele si picioarele.KARA inseamna gol iar TE inseamna mana, deci karate inseamna lupta cu mainile goale. Fiind o arta martiala de origine japoneza in care spiritul si mentalul sunt esentiale putem detalia intelesul cuvantului karate in sensul ca: KARA inseamna gol sau vid adica trebuie cautat vidul mental ce da nastere intuitiei, vid ce trebuie obtinut prin efort si protectie, prin antrenament in arta luptei pentru ca aceasta ne asigura protectia necesara spiritului deschizand astfel, fara piedici calea spre iluminare.

 

TE inseamna mana, astfel inteligenta umana a devenit creativa datorita mainilor, acestea fiind instrumente ale gandirii. Cand strangem pumnul (mana), inchidem spiritul, ne inchidem in noi in cautarea fortei primitive pentru a bloca si ataca cu o forta ce izvoraste din insasi inchistarea spiritului asociata cu dorinta de violenta; apoi deschidem pumnul si ne intoarcem progresiv la domeniul spiritual, la libertate si creativitate.

 Stilul de karate do SHITO RYU a fost fondat in 1928 de catre Mabuni Kenwa (1889-1952 - foto sus) o persoana calma si sincera cu o atitudine deschisa si un maestru veritabil in lupta cu mainile goale sau cu bastonul si cutitul. Stilul Shito-ryu este caracterizat de un numar mare de kata (peste 50) iar forta fizica joaca un rol foarte important. Numele stilului este un colaj al ideogramelor numelor celor doi maestri cu care Mabuni a invatat karate: Itosu si Higaonna. Unul din principiile pe care se baza Mabuni Kenwa si implicit stilul Shito-ryu a fost si este cel din ideograma de mai jos ( Karate nu incepe niciodata cu un atac ) :

nisente-b-t

Un alt principiu care caracterizeaza stilul Shito-ryu este: "arta pumnului poate fi stapanita doar de intelepti".

Multi oameni practica Karate, dar putini sunt aceia care sa „traiasca Karate", aceasta datorita implicatiilor psihice enorme ce apar atât în Dojo cât si în viata. Daca antrenamentul fizic, tehnicile de karate, pot fi învatate relativ repede, partea psihica e infinit mai dificila deoarece, pe lânga o baza psihica puternica, e nevoie de multe alte calitati: rabdare, pasiune, hotarâre, si nu în ultimul rând o minte deschisa fata de tot ce-i în jur. Cel ce practica Karate în orele de antrenament poate fi un bun karateka; dar cel ce reuseste sa depaseasca granitele orelor de antrenament, învatând sa practice karate în fiecare clipa armonizându-si spiritul cu tot ce e în jur, reusind sa patrunda esenta KARTE-DO -ului, a învatat „sa traiasca KARATE -ul".

Karate-do este o arta martiala in care scopul final nu este acela de a invinge, ci de a munci pentru perfectionarea caracterului prin acumularea experientei de-a lungul antrenamentelor. Este de asemenea o forma de aparare care foloseste intreg corpul, transformandu-l printr-o munca grea si sistematica intr-o arma efectiva. Karate insoteste miscarile intregului corp, dezvolta echilibrul in asa masura incat creeaza o maturitate a miscarii. El inglobeaza folosirea intregului corp; soldurile, coloana vertebrala, umerii, miinile, picioarele sunt menite sa interactioneze intr-un sistem mecanic coordonat astfel ca puterea creata in diferite parti ale corpului sa fie concentrata intr-o zona restransa cu o intensitate uimitoare. Acest tip de coordonare este dobandit de-a lungul unei practici constante in miscarile de baza (ki-hon) care, datorita varietatii si complexitatii lor, pot fi considerate ca fiind o arta aparte. Stapanirea acestor tehnici fundamentale asigura o baza puternica pentru progresul si dezvoltarea in celelalte doua aspecte ale karate-ului care sunt kata si kumite. Popularitatea karate-ului a crescut foarte mult, lucru favorabil adevaratului karate, dar din nefericire se observa si orientari care s-au indepartat de intelesul adevarat, denaturand astfel notiunile morale si spirituale. Acest lucru este consecinta accentului exagerat pus pe lupta libera (accentuarea unei dimensiuni a artelor martiale produce dezechilibre, contrar scopului acestora de a obtine armonie).Adevarata practica a karate-ului este antrenarea spiritului si corpului intr-o maniera energica si sincera, dar umila.

Trecand la partea pragmatica a karate-ului putem afirma ca antrenamentul de baza in karate il reprezinta Kihon-ul acesta reprezentand fundamentul artei martiale Karate, munca de baza, radacinile sau sursa de energie si de tehnica necesara eficacitatii care ne permite sa ne autodepasim. Kihon-ul reprezinta baza pentru cele doua mari aspecte ale karate-ului: Kumite si Kata. Din kihon invatam pozitiile, atacurile, blocajele si o multitudine de combinatii de tehnici utile in kumite si cu aplicatii in kata.