• image

 

scd1jcat0bjqjca8yeg05cadj2lglca4wye2cca35ujvtcab77Daca, Kata reprezinta lupta cu adversari imaginari, Kumite reprezinta aplicatia propriu-zisa a kata, cu parteneri reali prin respectarea unei distante optime de lupta numita Ma ai si a unor principii specifice ca kime ( decizie si eficacitate ), zanshin ( concentrare ), kiai ( energie degajata ) si kokiu (respiratie).


Kumite reprezinta acea ramura a karate-ului care presupune lupta directa între doi parteneri. În acceptiunea regulamentelor actuale ale Federatiei Mondiale de Karate (World Karate Federation), aceasta implica lovituri de brat si de picior în sistem semi-contact (contact slab la fata si contact mai pronuntat la corp, exclusiv lovituri în orice zona inferioara centurii).

Formele de lupta in kumite se impart astfel:

Kihon kumite - scoala de baza a kumite-ului impartita in trei feluri:

  1. ippon kumite - constand in atac la un pas;
  2. sanbon kumite - constand in atac la trei pasi;
  3. gohon kumite - constand in atac la cinci pasi.


Jiyu ippon kumite - kumite semiliber;

Jiyu kumite - kumite liber;

Shiai - kumite competitional.


Strategie in kumite

In Kumite avansam sau ne retragem? Care este strategia de lupta optima?

Avansarea pe atacul adversarului este singura posibilitate de a ne asigura in timpul luptei ca adversarul este sub control.Asta presupune mult curaj, multa tehnica, o mare concentrare, deplasari rapide, aprecierea corecta a distantei si multa luciditate putand fi singura solutie in abordarea unei lupte cu un adversar mai puternic sau cu mai multi adversari.

In Kumite deosebim mai multe moduri ( principii ) de abordare a luptei astfel:

Sen no sen - initiativa pe initiativa: cand adversarul ataca se concentreaza pe atac si neglijeaza apararea, astfel ca in momentul cand il prindem descoperit trebuie sa atacam.

Go no sen - initiativa dupa: in timpul atacului adversarului exista un moment de blocare (kime), astfel blocam atacul si preluam initiativa.

Ken no sen - initiativa in anticipatie: cand vrea sa atace, adversarul are un gol mental cand se gandeste cu ce tehnica sa atace, atunci fiind momentul ca sa atacam cu determinare.

Tai tai no sen - initiativa: prin folosirea unor combinatii tehnice si simulari de atac putem creea brese in garda adversarului urmate de lovitura decisiva.